Nederlands Dagblad: www.nd.nl

17 mei 2004

Massaal eerbetoon bij begrafenis

FRANEKER - De in Irak omgekomen sergeant Dave Steensma is zaterdag in zijn woonplaats Franeker met militaire eer begraven. De belangstelling voor de begrafenis was overweldigend en ook de kerkdienst voorafgaand aan de teraardebestelling was met achthonderd aanwezigen overvol.

Bij de begrafenis gaf een vuurpeloton van zes militairen en een commandant een vuursalvo af. Twee militairen droegen vervolgens de vlag, baret en onderscheidingen over aan de weduwe van de militair die maandag bij een granaataanval in Irak om het leven kwam. De kist van Steensma, bedekt met de Nederlandse vlag, werd gedragen door zes van zijn directe collega's uit Schaarsbergen, de thuisbasis van de luchtmobiele brigade waartoe Steensma behoorde. Op de kist lag ook de rode baret van de brigade.

Langs de route naar de algemene begraafplaats in Franeker stonden honderden mensen. Vlaggen aan veel huizen in Franeker hingen halfstok. Op het plein voor de kerk stonden belangstellenden rijendik te kijken. Ondanks de drukte was de stilte opvallend.

Dertien militairen van SFIR-3, gekleed in woestijntenue, droegen de kransen uit de kerk naar de begraafplaats. De militairen zijn lid van het 12e Infanteriebataljon van de 11e luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen, de eenheid waar Steensma deel van uitmaakte. Ze hebben het lichaam van Steensma ook begeleid toen dat woensdag werd teruggevlogen naar Nederland.

In de kerk waren familie, vrienden en collega's van Steensma aanwezig. Namens de regering was minister Kamp van Defensie er. De dienst begon met een korte toespraak van de weduwe van Steensma. Ook commandant luitenant-kolonel P. Wilming van het 12e infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade hield een toespraak. Wilming roemde Steensma om zijn professionaliteit en zorg voor zijn manschappen. Hij noemde zijn overleden sergeant ,,eerlijk, betrouwbaar en een echte militair''. De kerkdienst werd opgeluisterd met moderne popmuziek, waaronder reggae, rustige house en het nummer ‘Waarom’ van Marco Borsato.

Steensma had jarenlange ervaring als marinier. Na een kortstondig burgerbestaan keerde hij terug bij het leger, in dienst van de luchtmobiele brigade. In die hoedanigheid werd hij uitgezonden naar Bosnië, Cyprus en Afghanistan. Die laatste missie viel hem zwaar, vooral omdat er weinig te doen was. De uitzending naar Irak kwam voor zijn gevoel te vroeg, mede omdat hij het gevaar van die missie onderkende.

Over de persoonlijke risico's sprak Steensma niet met familie of vrienden. Zijn credo was dat hem toch niets zou overkomen. ,,Maar dat gebeurde wel'', aldus de hoofdspreker, een legerpredikant.

Dave Steensma raakte vorige week maandag door een handgranaat levensgevaarlijk gewond. Twee uur na de aanslag overleed hij in het militaire hospitaal van Camp Smitty, de thuisbasis van de Nederlandse militairen in Irak.

ANP